maandag 23 juli 2012

23 juli

Het guesthouse waar we verblijven is veel bezig met verantwoord toerisme. Ze steunen veel projecten waaronder een paar scholen en een aantal Vishnoi dorpen in de buurt. Ook vrijwilligers uit de hele wereld kunnen hier goedkoop verblijven als ze zich inzetten in een van de projecten. Vandaag gaan we een aantal projecten bezoeken. 2 scholen en 2 dorpjes.
Er is hier ook een student uit Ierland die 3 weken komt helpen, ze heeft zich echter op haar eerste dag al een half uur verslapen. We vertrekken in 2 jeeps, met de fietsen in de achterbak, onderweg nog wat cement inslaan en de banden oppompen.







Op de scholen kunnen we zien wat vrijwilligers gedaan hebben, ze geven les of ze kleden de lokalen aan met educatieve schilderingen zodat het voor de kinderen wat makkelijker wordt om b.v. Engels te leren.








De mensen in de dorpjes zijn heel erg gastvrij en wij zijn meer een bezienswaardigheid dan andersom wat we op de hele reis al hebben gemerkt. Binnenshuis zien we vrouwen die hun hele gezicht bedekt hebben en andere die alleen een doek over hun hoofd hebben. Even vragen hoe dat zit. De schoondochters die altijd bij de familie van hun man wonen worden geacht hun gezicht te bedekken voor hun schoonvader en hun zwagers. Alleen hun man mag hun gezicht zien. De schoonvader ziet maar eenmaal het gezicht namelijk tijdens de huwelijksonderhandelingen, die plaats vinden als de kinderen nog erg jong zijn. Ze trouwen als ze een jaar of acht zijn maar gaan pas samenwonen als ze ong. 16 jaar oud zijn. De Vishnoi zijn strikt vegetarisch en gebruiken geen alcohol, wel is het heel gewoon om opium te gebruiken (natuurlijk alleen voor mannen), wat aangelengd met water vanuit de hand van de gastheer wordt gedronken ( vandaar de rode oogjes)




Ad heeft zijn eerste projectje al achter de rug, wie weet volgen er nog meer als we met pensioen zijn. Hij repareert samen met onze gids de pijp van de kookpunt zodat de vrouwen geen last hebben van de rook.








Een gedeelte van de trip doen we op de fiets, het is wel warm maar het gaat goed. We realiseren ons wel dat we dwars door de woestijn fietsen, het is maar goed dat de jeep in de buurt blijft, je zou maar een lekke band krijgen.




We zijn er inmiddels achter dat Ad, hand betekent en dat Gonnie, elleboog is in het hindoes. Onze gids vindt dat een erg goede combinatie en onze namen kan hij nu ook erg goed onthouden.
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Jodphur